Με προεκτάσεις και προοπτικές που αφορούν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και την κυκλική οικονομία στη Λάρνακα, ολοκληρώθηκε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο, (19, 20 και 21 Νοεμβρίου) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου: Beyond Cultural Tourism. Στο έργο αυτό συμμετέχουν ως εταίροι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και Αμμοχώστου καθώς και το ίδρυμα Laona .
Στα πλαίσια του παραπάνω έργου πρόκειται
να εκπονηθεί ένα τοπικό σχέδιο δράσης (Local Action Plan, LAP) με σκοπό την ανάδειξη
και προβολή μη χαρακτηρισμένων μνημείων ή ιστοριών, εντάσσοντάς τα στην ευρύτερη
ευρωπαϊκή ταυτότητα ως μέρος κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών.
Ως αρχικό στάδιο υλοποίησης, δημιουργήθηκε μια ομάδα (Stakeholders group) με εκπροσώπους του υφυπουργείου τουρισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επαγγελματιών, συλλόγων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της εκκλησίας, εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ.α., η οποία ολοκλήρωσε το πρώτο από τα τρία διαδραστικά εργαστήρια / σεμινάρια της για την προετοιμασία του σχεδίου δράσης, με ενημέρωση, γνωριμία, εκπαίδευση και εκπαιδευτική εκδρομή σε σημεία ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του διαδικτύου παρουσίαση έργου Be Cultour από την κυρία Στεφανία Ξυδιά, Governance & Social Innovation Officer, ICLEI Europe.
Η ομάδα του Be.Cultour, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της με ομάδες-αποστολές «εικονικών τουριστών» στην ορεινή Λεμεσό και πιο συγκεκριμένα στις κοινότητες Βουνί και Βάσα Κοιλανίου, εξερευνώντας και καταγράφοντας την περιοχή.
Στο Βουνί την αποστολή υποδέχτηκε ο Κοινοτάρχης κύριος Ματθαίος Πρωτοπαπάς όπου συνομίλησε μαζί της για θέματα που αφορούν στην κοινότητά του και άπτονται πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και σε θέματα υποδομών.
Στη συνέχεια η ομάδα ξεναγήθηκε στο γραφικό αμπελοχώρι της Βάσας Κοιλανίου όπου επισκέφθηκε τη μοναδική στο είδος της εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τον Ιερέα να έχει μια άκρως ενδιαφέρουσα σύναξη μαζί της.
Επόμενος σταθμός η Βάσα Κοιλανίου, με επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, σχεδίασε και η επιμελήθηκε η αρχαιολόγος –ιστορικός Άννα Μαραγκού. Στο Μουσείο, η ομάδα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στην εποχή της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας. Ο συνταξιούχος διδάσκαλος Σωτήρης Παπαδόπουλος σε μια άκρως συγκινητική και γεμάτη υπερηφάνεια ξενάγηση, δημιούργησε ένα βιωματικό κλίμα.
Ένα αγροτουριστικό κατάλυμα-πρότυπο κυπριακής φιλοξενίας άνοιξε τα δωμάτια και τις αυλές του, με γεύσεις, αρώματα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ο ιδιοκτήτης του, μίλησε για την έμπνευσή του να το δημιουργήσει και… με γεύσεις φτιαγμένες από τον ίδιο και τη μητέρα του, «πρόσθεσε» ουκ ολίγες θερμίδες σε όλους!
Η μέρα έκλεισε με γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα να γευτούν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές αλλά και να μεθύσουν με το κρασί και τη ζιβανία ντόπιων παραγωγών. Η παράδοση της φιλοξενίας στην Κύπρο έχει ιστορία αιώνων. Το καλωσόρισμα του ταξιδιώτη είναι στη φύση των Κυπρίων. Το αμπέλι, η ελιά, η λεμονιά είναι ορόσημα για το νησί. Το ίδιο και η φιλοξενία. Είναι στο DNA της.
Μαζί με την τρίτη ημέρα του εργαστηρίου, έκλεισε κι αυτό το ταξίδι που είχα την ευλογία να με κάνει κοινωνό του. Με την ευχή για καλή αντάμωση, η ομάδα έδωσε το ραντεβού της για το 2022 όπου θα ακολουθήσουν και τα επόμενα δύο εργαστήρια.
Be.Cultour λοιπόν και στο επανιδείν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.