Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Κυκλοφλορησε η ποιητική συλλογή Τέσσερα Τέταρτα.


Γράφει
η Στρατούλα Τραμουντάνη

Η ισχύς εν τη ενώσει, εν μέσω πανδημίας,  πήρε σάρκα και οστά με την έκδοση της Ποιητικής Συλλογής «Τέσσερα Τέταρτα». Τρεις κύπριες ποιήτριες και ένας ελλαδίτης, αποτυπώνουν με την εκδοτική αυτή προσπάθεια, καθένας με τη δική του πέννα, κρυφές αλλά και συνάμα τόσο φανερές εσωτερικές τους αναζητήσεις.

Η Εύα Γεωργίου, ο Δημήτριος Γκόγκας, η Κατερίνα Κωνσταντίνου  Μάτσιου και η Ελένη Τυρίμου, σε πείσμα των καιρών, απέδειξαν περίτρανα ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει… δημιουργία.

Παίρνοντας κάποιος στα χέρια του την ποιητική συλλογή, διαπιστώνει πως  χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φανφάρες, πολλές φορές άνευ λόγου και αιτίας,  ο ποιητής μπορεί σιωπηλά με απλότητα, σεμνότητα και χωρίς ίχνος έπαρσης να επανατοποθετήσει την ποίηση στο βάθρο που της αξίζει: το υψηλότερο.

Το εισαγωγικό σημείωμα ανήκει στον Δρ Κώστα Κατσώνη Συγγραφέα – Φιλόλογο, η επιμέλεια και ο πρόλογος στον Δρ Γιώργο Κιτρομηλίδη Φιλόλογο, Συγγραφέα, Μελετητή, το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τη κα Ευδοκία Κάρυου – Τσολάκη, Ζωγράφο, ο τίτλος στην υπογράφουσα του κειμένου, η τεχνική επιμέλεια στον εκδότη Χάρη Κυριακίδη, ενώ το βιβλίο αφιερώνεται … «στους δικούς μας ανθρώπους».

Παρακάτω αναρτώνται τα βιογραφικά σημειώματα των ποιητών(με αλφαβητική σειρά) καθώς και ένα δείγμα γραφής από το περιεχόμενο της έκδοσης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

 


H Εύα Γεωργίου κατάγεται από τη Δερύνεια, χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από τον κλάδο ξένων   γλωσσών του Λυκείου Παραλιμνίου και στη συνέχεια σπούδασε «Διοίκηση Ξενοδοχειακών και Τουριστικών επιχειρήσεων».  Είναι φοιτήτρια της  Σχολής  Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στον κλάδο «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου  με κατεύθυνση τη φιλολογία.

Γράφει ποίηση από τα μαθητικά της χρόνια. Ποιήματά της  έχουν δημοσιευτεί  σε διάφορα ανθολόγια, εφημερίδες και  λογοτεχνικά blogs.  Επίσης, έχουν  απαγγελθεί σε διάφορες εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές και έχουν μεταδοθεί  από διάφορες  ραδιοφωνικές  εκπομπές. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε παγκόσμιους  και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το ποίημά της με τίτλο «ο Χορός» τιμήθηκε  με το Γ΄ βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό  Ε.Π.Ο.Κ.(2017). Το ποίημα «Άτιτλο» τιμήθηκε με έπαινο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Αμφικτυονίας (2018). Το ποίημα Αμμόχωστος Βασιλεύουσα  τιμήθηκε  με   το Β΄ βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό  Ε.Π.Ο.Κ  (2018).  To ποίημα «Μια Βόλτα»  τιμήθηκε  με Α΄ βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Ε.Π.Ο.Κ (2019).Πρόσφατα,  στίχοι της μελοποιήθηκαν. Το τραγούδι «Τα έριξες όλα στη βροχή», είναι στίχοι, βγαλμένοι μέσα από την ανθρώπινη  ευαισθησία της Εύας Γεωργίου, επηρεασμένοι από τον Γολγοθά ενός ουσιοεξαρτώμενου νεαρού. Τιμήθηκε με το Γ΄  βραβείο  Ε.Π.Ο.Κ. (2020) στον στίχο. Τον Νοέμβριο του 2018, έχει κυκλοφορήσει η πρώτη της ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Βεργίνα με τον τίτλο «Πίσω από τη σιωπή».

Email: evageorgiou97@hotmail.com


Δείγμα Γραφής:

ΜΙΣH  ΑΝΟΙΞΗ

Παράθυρο ανοιχτό,

ίσως κάποια ξεχασμένη
πυγολαμπίδα
από το κρησφύγετό της
φτερουγίσει
να φαντάξει η νύχτα.
Ανύπαρκτη μυρωδιά,
το ζουμπούλι
δεν αναστήθηκε
ούτε η γαρδένια.
Άνοιξη, μισή…

 

***

Ο Δημήτριος Γκόγκας γεννήθηκε το 1964 στο Στρυμονικό Σερρών. Σπούδασε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα. Ασχολείται με την ποίηση. Συνεργάστηκε στην έκδοση του Βιβλίου «Το χθες της Ξάνθης σαν σήμερα» από τον Δήμο της Ξάνθης το 1998, με ευθύνη κυρίως της συλλογής και αρχειοθέτησης του υλικού. Ποιήματά του έχουν βραβευτεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ έχουν αναρτηθεί σε σελίδες του διαδικτύου και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Πολιτιστικής Κίνησης: Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού Λάρνακας. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Στρατούλα Τραμουντάνη και έχουν ένα παιδί.

Επιμελείται δύο σημαντικούς ποιητικούς διαδικτυακούς τόπους:

α. Οι Ποιητές που αγάπησα και άλλες μικρές και μεγάλες ιστορίες λόγου.

β. Κυπρίων Ποίηση και άλλες μικρές και μεγάλες ιστορίες λόγου.


Έχει εκδώσει τις παρακάτω ποιητικές συλλογές:

α. «Ωράρια Επιστροφών» (ISBN:978-618-82188-6-4)/2015 (Εκδόσεις ΔΙΑΝΥΣΜΑ)

α. «Κάμπος μιας νιότης» (ISBN 978-9925-7392-2-6) / 2019 (e-book)

β. «Ξέρω έναν τόπο» (ISBN 978-9925-7392-1-9) / 2018(e-book)

γ. «Ένα τετράδιο για το Στρυμονικό» (ISBN 978-9925-7392-4-0) / 2018(e-book)

δ. «16 αριθμοί και 24 γράμματα» (ISBN 978-9925-7392-6-40) / 2019 (e-book)

ε. «Θάνατος είναι ότι δεν έδωσες ενώ μπορούσες» (ISBN 978-9925-7392-0-2)/2020

στ.«ΑΝΑΣΕΣ από την Καμπούλ» (ISBN: 978-9925-7392-9-5 )/ 2020

 

Συμμετοχές σε συλλογικά έργα:

α. Ομαδικές Ποιητικές Συλλογές των Εκδόσεων ΔΙΑΝΥΣΜΑ, κατά τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017

β. Ταξίδια Πολύτιμα του νου μαζί με τους Ποιητές: Σκουλίκα - Βέλλου Σοφία, Βλαχιώτης Αλέξανδρος  Δρατσέλος Ευριπίδης (ISBN: 978-960-604-050-4) / 2016

γ.  Ανθολόγιο Ποίησης των Εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ 2017

δ. Απανθίσματα (ISBN: 978-618-81297-3-3) μαζί με τις Ποιήτριες: Ρούλα Τριανταφύλλου και Χριστίνα Γαλιάνδρα - strada. (Εκδόσεις ΔΙΑΝΥΣΜΑ) / 2018

ε. Από Καρδιάς: Εκδόσεις Προφήτισσα / 2015

 

Επιμέλειες- Δημιουργίες συλλογικών έργων (e-book):

α. «Περί ποιήσεως»

β. «Ο χρόνος και ο λόγος»

γ. «199 Χρόνια Ελεύθερης Ζωής +1»

δ. «Θεμέλιοι Λίθοι»

e-mail: dimitriosgogas2991964@yahoo.com


Δείγμα γραφής:

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Συνήθιζα να της φέρνω λουλούδια.

Χρόνια τώρα το πουλί του παραδείσου.

Κι αν,  εξέλειψε αυτή η τραγική συνήθεια,

κι αν μερικώς αποσιωπήθηκε από τη βαθύτατη εκτίμηση,

είναι γιατί πλην του θεατρικού τίτλου: «Ο έρωτας που έγινε αγάπη»

ο χρόνος γέμισε και υποχρεώσεις, αποχρώσεις δύσμορφες και αναιμικές.

Κάθε υποχρέωση και ένα λουλούδι, πιθανόν του πουλιού του παραδείσου.


***


Η Κατερίνα Κωνσταντίνου Μάτσιου κατάγεται από τη Σωτήρα Αμμοχώστου και την Επτακώμη Καρπασίας. Είναι έγγαμη με τον Αδάμο Σ. Μάτσιου και μητέρα τριών παιδιών, του Σωτήρη, της Ανδριανής και του Γεώργιου.

Κατέχει Δίπλωμα Γραμματειακών Σπουδών και Πτυχίο από το πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με κατεύθυνση Φιλολόγου καθώς και Μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Γλώσσας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως επιμελήτρια σε σχολείο.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου  και σε συλλογικές ποιητικές εκδόσεις και ανθολόγια στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε διάφορα ιστολόγια.  Το έργο της, ποίηση και διήγημα, έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

E-mail: constantinou_katerina@yahoo.com


Δείγμα γραφής:

ΕΜΠΟΡΟΙ

Με ποιο δικαίωμα

λαβώνετε τα νιάτα;

Με ποιο δικαίωμα σκοτώνετε

τόσα σώματα, αθώες ψυχές;

Σκεφτείτε: «Οι δικές σας …;»

Αν σας έχουν απομείνει ...

 

***

Η Ελένη Γ.Τυρίμου γεννήθηκε στο Αυγόρου  της επαρχίας Αμμοχώστου.

Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια βιοπαλαιστών αγροτών.

Από τα πολύ νεανικά της χρόνια έτρεφε μεγάλη αγάπη προς τα γράμματα και ιδίως στη λογοτεχνία. Διάβαζε και έγραφε  ποίηση, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη διηγηματογραφία. Πολλά ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στον εγχώριο τύπο.  Η πρώτη της ποιητική συμμετοχή ήταν σε  διαγωνισμό έγινε το1982, όπου επιλέγηκε ανάμεσα στους δεκαέξι  Κύπριους ποιητές, των οποίων τα έργα εκδόθηκαν σε ποιητική ανθολογία.

Με αφορμή τον πόλεμο, του 1974 και τη συμπερίληψη του αδελφού της Ευαγόρα στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, δραστηριοποιήθηκε πιο έντονα  στην ποίηση, εκφράζοντας έτσι τον πόνο του αγνοούμενου αδελφού και τα δεινά του πολέμου.

Επίσης, ποιήματά της  δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ΑΝΕΥ και απαγγέλθηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως σε σχολικές γιορτές.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεχής συμμετοχή της σε διαγωνισμούς ποίησης και διηγηματογραφίας με τιμητικές διακρίσεις.

Η παρούσα έκδοση είναι η τέταρτη της κατάθεση στη λογοτεχνία.  Η πρώτη της έκδοση το 2014, έχει τίτλο «Ανοιχτό παράθυρο».  Το 2017,  εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Κραδασμοί ψυχής».  Ακολούθησε η τρίτη της έκδοση, η πρώτη όμως στη διηγηματογραφία, με τίτλο «Αχτίδες ζωής».

 

Βραβεύσεις:

 

             Βιβλία «Ακτίδες Ζωής» και «Κραδασμοί Ψυχής», βιβλία χρονιάς 2019 από την Ε.Π.Ο.Κ., Αθήνα, 2020

             Διήγημα «Με τα μάτια ενός παιδιού»,1οβραβείο, Ε.Π.Ο.Κ., Αθήνα, 2020

             Ποίημα «Σπασμένες Σιωπές», 2οβραβείο, Ε.Π.Ο.Κ., Αθήνα, 2020

             Βιβλίο «Ακτίδες Ζωής», 1ο βραβείο, ΚΕΦΑΛΟΣ, Αθήνα, 2020

             Ποίημα «Μάνες της Σιωπής», 3ο βραβείο, Ε.Π.Ο.Κ., Αθήνα, 2019

             Διήγημα «Η γιαγιά Ανδριάνα», 1οβραβείο, Ε.Π.Ο.Κ., Αθήνα, 2019

 Email: elenityrimou@hotmail.comΕλένη Τυρίμου


Δείγμα γραφής:

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Όχι ποτέ μην ξεχνάς το παρελθόν σου

σε αυτό θα κτίσεις το καλύτερο αύριο.

Αλίμονο σε αυτούς που ξεχάστηκαν,

τους έκλεισε ο χρόνος αμετάκλητους

στο κιτρινισμένο ημερολόγιο.

Όχι μην σε ξεγελάσει η μέρα,

κλείνοντας σου το μάτι για την επόμενη.

Μην σφραγίσεις τα όνειρά σου

στην πρώτη καταιγίδα, πάλι ο ήλιος θα βγει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.