Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», με τη συμμετοχή και της Κύπρου.


3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο, με τίτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»
Αυτή τη χρονιά, γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» της διοργάνωσης στο εξωτε­ρικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που οι διοργανωτές προσδοκούν να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να ενισχυθεί η «διεθνή» διάσταση του Φεστιβάλ.












 Η φετινή διοργάνωση, τίθεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υ­πουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεμπέτικο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευ­τικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017 με κριτήρια τον αστικό και λαϊκό του χαρακτήρα, την άμεση σύνδεση του με το λόγο και το χορό, την καθιέρωσή του ως πολιτισμική έκφραση, μουσικό είδος ευρύτατης απήχησης και ως ισχυρό σύμβολο ταυτότητας και ιδεολογί­ας για την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.
Στον φάκελο που κατατέθηκε στην UNESCO, η Σύρος αναφέρεται ως μια από τις πόλεις που συνδέονται στενά με το ρεμπέτικο, την λαϊκή μας μουσική που την αντιμετωπίζου­με ως κάτι που παραμένει ενεργό, επίκαιρο και ζωντανό και όχι ως μουσειακό έκθεμα.

Από την Κύπρο, συμμετέχει το σχήμα τεσσάρων νέων ταλαντούχων παιδιών, που εμφανίζονται στο γνωστό στέκι της Λευκωσίας, «Η καρδιά του μάγκα».

Άννη Παντελή (μπαγλαμά-φωνή)
Παναγιώτης Ξανθόπουλος (κιθάρα-φωνή)
Ηλίας Ιορδάνου (μπουζούκι-φωνή)
Γιώργος Παόττος (μπουζούκι-φωνή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.