Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

3ο Φεστιβάλ Bloomsday στην Κύπρο.


Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, το Ιδεόγραμμα (Λίλη Μιχαηλίδου και Νόρα Χατζησωτηρίου) συντονίζει και φέτος το 3ο Φεστιβάλ Bloomsday, προς τιμήν του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce, που θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Ιουνίου στη Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία αντίστοιχα.

Δείτε λεπτομέρειες για τους συνεργάτες και το πρόγραμμα των ημερών:

Bloomsday στη Λάρνακα 

Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 20:30

Κλειδί Cafe Bar: Κωνσταντίνου Καλογερά 72, Λάρνακα 6021

James Joyce Ulysses: Ένα εσωτερικό ταξίδι επιστροφής  

Παρουσίαση: Αγγέλα Καϊμακλιώτη και Μαρία Κούβαρου, ποιήτριες

Αναγνώσεις: Αθηνά Τέμβριου, Μαρία Κούβαρου, ποιήτριες και

Χρήστος Τσιαήλης, Νίκος Τάσου, ποιητές

Οργάνωση: Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας – Φίλοι της Λογοτεχνίας

 

Bloomsday στη Λεμεσό

Σάββατο, 15 Ιουνίου, 20:30

Τεχνοδρόμιο: Ανδρέα Κάλβου 1, 3085 Λεμεσός, τηλ. 99526772

James Joyce Ulysses: Όψεις του επέκεινα

Παρουσίαση: Κατερίνα Βοσκαρίδου, θεατρολόγος - αφηγήτρια

Αναγνώσεις: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ηθοποιός - θεατρολόγος / Κωνσταντίνος Ν. ΜακρήςΛογοτέχνης / Χριστίνα Μεταξά, συγγραφέας / Έλενα Χειλέτη, ηθοποιός

Οργάνωση:  Τεχνοδρόμιο, Κέντρο Λόγου και Τεχνών

Στηρίζει το Βιβλιοτρόπιο 

 

Bloomsday στη Λευκωσία  

Κυριακή, 16 Ιουνίου, Άφιξη: 20.00 – Έναρξη: 20.30

Δημαρχείο Λευκωσίας, Rooftop

Επτανήσου 11, 1016 Λευκωσία

James Joyce Ulysses: Η μουσικότητα στο έργο του

Παρουσίαση: Λίλη Μιχαηλίδου, ποιήτρια

Αναγνώσεις: Άντυ Παπαδημητρίου, συγγραφέας - ηθοποιός και Νεόφυτος Νεοφύτου, Άντονι Παπαμιχαήλ, ηθοποιοί

Οργάνωση: Ιδεόγραμμα

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι στα ελληνικά και αγγλικά και η είσοδος ελεύθερη…

Bloomsday είναι ημέρα γιορτής και μνήμης της ζωής του Ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις, κατά τη διάρκεια της οποίας ξαναζωντανεύουν τα γεγονότα του μυθιστορήματός του Ulysses (Οδυσσέας), τα οποία εκτυλίσσονται στις 16 Ιουνίου 1904.

 

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου στο Δουβλίνο και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Ο Τζόις επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί ήταν η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης με τη σύζυγό του Νόρα Μπάρνακλ.

 

Ο «Οδυσσέας» (Ulysses) του Τζέιμς Τζόις δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι ένα βιβλίο μυθικό. Και είναι μυθικό όχι γι’ αυτούς που το διάβασαν, αλλά για τους χιλιάδες, εκατομμύρια αναγνώστες που το απέκτησαν και ύστερα το εγκατέλειψαν φοβισμένοι ίσως από τις πυκνές και γεμάτες γρίφους σελίδες του.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τζόις είναι «ένα βιβλίο από δεκαοκτώ διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε ισάριθμα στυλ, που προφανώς οι συνάδελφοι του συναφιού μου ούτε γνωρίζουν ούτε έχουν ανακαλύψει». Ουσιαστικά, πρόκειται για δεκαοκτώ βιβλία μαζί, το καθένα με διαφορετικό ύφος και με διαφορετική τεχνική αφήγηση, που διηγούνται την ιστορία μιας και μοναδικής μέρας στο Δουβλίνο. Η ημέρα αυτή είναι η 16η Ιουνίου του 1904, η περίφημη, πλέον, Bloomsday (από το όνομα του ήρωα Λεοπόλδου Μπλουμ).

 

Η Σύλβια Μπητς, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company στο Παρίσι, η πρώτη εκδότρια του Ulysses το 1922, διεκδίκησε την Bloomsday ως δική της εφεύρεση, κάτι που αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ είχε αναφέρει το όνομα σε ένα άρθρο του πριν από αυτήν.

 

Η πρώτη διοργάνωση Bloomsday, γιορτάστηκε στην Ιρλανδία το 1954, κατά την πεντηκοστή επέτειο από την ημέρα που εκτυλίσσεται το έργο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.