Φωτογραφία*: Ελένη Παπαδοπούλου
Ε.Παπαδοπούλου: Η Παιδική Φιλαρμονική στεγάζεται στον ίδιο χώρο με την Φιλαρμονική ενηλίκων και το Φωνητικό Σύνολο του δήμου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά από 8-14 χρόνων. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μελών είναι πενήντα πέντε γι αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε σύντομα ακροάσεις, διότι τους παρέχουμε εμείς τα μουσικά όργανα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα.
Apopsi-la: Οι νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύουν το τυπικό ρεπερτόριο της φιλαρμονικής με δυνατότητα διεύρυνσης στο κλασικό ρεπερτόριο, συμφωνικά και οπερετικά αποσπάσματα, διασκευές συνθετών, αποσπάσματα χορωδιακών κ.α.;
Ε.Παπαδοπούλου: Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα παιδιά γίνονται δεκτά χωρίς να έχουν γνώσεις πνευστών και κρουστών οργάνων οπότε αναλαμβάνουμε εμείς να τα διδάξουμε. Όταν τα παιδιά αποκτήσουν αρκετές μουσικές δεξιότητες θα μπορούν να εκτέλουν διάφορα είδη ρεπερτορίου και όχι μόνο το τυπικό ρεπερτόριο φιλαρμονικής. Για την ώρα ο δρόμος είναι μακρύς!
Apopsi-la: Σε τι θα μπορούσατε να πείτε ότι διαφέρει η παιδική Φιλαρμονική σε σχέση με άλλες που υπάρχουν ανά τον κόσμο;
Ε.Παπαδοπούλου: Η Παιδική Φιλαρμονική δε διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες ορχήστρες ανά
τον κόσμο.
Apopsi-la: Μέσα από την ομαδική συνεργασία τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους σε συλλογικό πνεύμα. Εσείς, ως μουσικός με πλούσια μουσική παιδεία, πόσο πιστεύετε πως το έχει αυτό ανάγκη ο σύγχρονος νέος και η κοινωνία ευρύτερα;
Ε.Παπαδοπούλου: Όντας κι εγώ μέλος της Φιλαρμονικής ενηλίκων, θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη συμμετοχή των νέων σε μουσικά σύνολα. Πολύ σωστά αναφέρατε ότι προάγει τη δημιουργικότητα σε συλλογικό πνεύμα, καθώς επίσης την αυτοπειθαρχία, την κοινωνικότητα και την υπευθυνότητα. Έχω την πεποίθηση ότι οι νέοι σήμερα είναι τόσο απορροφημένοι από την τεχνολογία και την απόκτηση γνώσεων, που η ενασχόληση με τις τέχνες φαντάζει, σχεδόν, αχρείαστη. Δυστυχώς!
Apopsi-la: Είναι στα άμεσα σχέδια να γίνει επέκταση των τμημάτων εκμάθησης μουσικής στο Δήμο;Ε.Παπαδοπούλου: Απ’ όσο γνωρίζω ο Δήμος δεν προτίθεται να επεκτείνει τα τμήματα εκμάθησης μουσικής κυρίως λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας που επηρέασαν δυστυχώς και το Δήμο μας.
Apopsi-la: Έπειτα από τόσα χρόνια εμπειρίας στα πολιτιστικά τεκταινόμενα, τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει στον τομέα του πολιτισμού της Κύπρου;
Ε.Παπαδοπούλου: Αν και πολιτιστικά έχουμε προχωρήσει ως χώρα (δημιουργία συμφωνικής νέων, μουσικών σχολείων, ερασιτεχνικών χορωδιών και φιλαρμονικών, φεστιβάλ όπερας κ.α) εντούτοις ο τομέας της μουσικής χρήζει περισσότερου σεβασμού και αναγνώρισης ως τέχνη και ως επάγγελμα. Επίσης το κεφάλαιο κλασσική μουσική παιδεία πρέπει να γίνει πιο γνωστό και πιο προσιτό στη νέα γενιά και όχι μόνο στα παιδιά που φοιτούν σε μουσικές σχολές.
Apopsi-la: Πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά την αναβολή των προβών εν μέσω πανδημίας; Τι σας λένε;
Ε.Παπαδοπούλου: Η πανδημία δυστυχώς επηρέασε και την Παιδική Φιλαρμονική αφού αναγκαστικά χωρίσαμε τα παιδιά σε πολύ μικρά σύνολα και τις τελευταίες εβδομάδες τα μαθήματα γίνονταν σε ατομικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο δεν αναβλήθηκαν πρόβες αλλά τα παιδιά ρωτούσαν πότε θα ξανακάνουν πρόβα με την ομάδα τους. Ελπίζουμε σύντομα να συνεχίσουμε κανονικά.
Apopsi-la: Ποια και πότε προγραμματίζετε η πρώτη εμφάνισή σας;
Ε.Παπαδοπούλου: Δε μπορώ να ξέρω πότε θα είναι η πρώτη μας εμφάνιση διότι η πανδημία έχει ανατρέψει όλα τα σχέδια και τον προγραμματισμό μας. Μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την πρώτη μας επίσημη εμφάνιση.
*Οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν μετά από διαβεβαίωση των κηδεμόνων των παιδιών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.