Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Μάριος Λυσάνδρου: "Είναι χαρά μας να γεμίζουν τα θέατρα και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας έχει αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια".



Το σκηνικό που βίωσα στην πρόβα, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, όπου ο μαέστρος Μάριος Λυσάνδρου ήταν πάνω στη σκηνή και δίχως να σταθεί λεπτό, πήγαινε πάνω από κάθε χορωδό για να τον ακούσει  με προσοχή, σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό!!!
Μία ακόμα αξέχαστη βραδιά, ετοιμάζεται να μας προσφέρει η Χορωδία της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, με την συναυλία της, την Πέμπτη 23 Μαϊου 2019 στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, με τραγούδια- αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο!!! Στον άνθρωπο που ενώ γεννήθηκε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα (γερμανική κατοχή - εμφύλιος πόλεμος), κατάφερε με το ταλέντο του και την προσωπικότητά του να κάνει πράξη όλα όσα είχε ονειρευτεί!!!  Και φέτος που κλείνει τα 80 του χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν δεκάδες αναφορές στο όνομά του!!!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Στρατούλα Τραμουντάνη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχείο Χορωδίας Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, Αρχείο Συνθέτη, Σώτος Κωνσταντίνου
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Στρατούλα Τραμουντάνη


APOPSI-LA: Κύριε Λυσάνδρου, προγραμματίστηκε μια μεγάλη συναυλία της Χορωδίας της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας με τραγούδια από το τεράστιο έργο του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Μ.Λ.: Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη Χορωδία μας και για το ότι το περιοδικό σας θα είναι χορηγός επικοινωνίας στην παράστασή μας.
Η ιδέα για πραγματοποίηση μιας συναυλίας αφιερωμένης στον Σταύρο Ξαρχάκο υπήρχε από παλιά γιατί, όπως έχετε πει κι εσείς, πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο μουσικοσυνθέτη, από τους πιο σπουδαίους που έχει γεννήσει η Ελλάδα. Με αφορμή τα ογδοηκοστά γενέθλια του συνθέτη, αποφάσισα ότι φέτος είναι η στιγμή.

APOPSI-LA: Η Χορωδία της Προοδευτικής Κίνησης μάς έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε μεγαλειώδεις μουσικές παραστάσεις, όπου τα τραγούδια επί σκηνής συνοδεύονται και από χορευτές. Και σε αυτή την παράσταση θα δούμε κάτι ανάλογο;

Μ.Λ.: Σε μια παράσταση είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκονται όσο το δυνατόν περισσότερες αισθήσεις. Λόγω του ότι συνήθως οι χορωδίες είναι στατικές, είναι καλό να υπάρχει και κάποια κίνηση για να σπάζει η μονοτονία. Ναι, και σε αυτή την παράσταση θα υπάρχει χορός. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχει η Σχολή Χορού και Χορογραφίας Αλίκης Περδίου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Αλίκη Περδίου για την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και ταυτόχρονα να τη συγχαρώ για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει στη δουλειά της. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν ακόμη δύο χοροί στους οποίους θα συμμετάσχουν και μέλη της Χορωδίας.  

APOPSI-LA: Υπάρχει κάποιο τιμώμενο πρόσωπο; Θα συμμετάσχει κι ο Συνθέτης; Έχει προσκληθεί στην παράσταση;

Μ.Λ.: Ο συνθέτης έχει προσκληθεί στην παράσταση. Δυστυχώς όμως, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, δε θα τα καταφέρει. Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του κ. Δημήτρη Πιερίδη, προέδρου του Ιδρύματος Πιερίδη τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά που έχει αποδεχτεί την πρότασή μας για να τεθεί η παράσταση υπό την αιγίδα του. Ο κ. Πιερίδης είναι φίλος με τον κ. Ξαρχάκο οπότε εκτός του χαιρετισμού που θα απευθύνει, θα μας μιλήσει για το έργο του μουσικοσυνθέτη. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που θα μας πει θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.

APOPSI-LA: Σε τραγούδια που απαιτείται η παρουσία σολίστα, χρησιμοποιείτε συνήθως μέλη από τη Χορωδία σας. Αυτό είναι μία προσπάθεια να δοθούν ευκαιρίες προβολής των δυνατοτήτων των χορωδών σας ή γίνεται για κάποιον άλλο λόγο;

Μ.Λ.: Από τη στιγμή που κρίνω ότι στη Χορωδία μας υπάρχουν άτομα που μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στον ρόλο του σολίστα, ναι, θέλω να προβάλω το χάρισμά τους αυτό. Ο άλλος λόγος που προτιμώ να χρησιμοποιήσω άτομα της Χορωδίας μας είναι ότι έχω χρόνο στη διάθεσή μου για να δουλέψω μαζί τους και να βγει κάτι καλό. Ο χρόνος αυτός σίγουρα δεν υπάρχει όταν ο σολίστας είναι εκτός χορωδίας. Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσω σολίστα εκτός χορωδίας, σημαίνει ότι θα πρέπει να του δώσω μεγάλο ρόλο οπότε αυτόματα μειώνεται ο ρόλος της χορωδίας. Αυτό είναι κακό όταν γίνει κανόνας γιατί οι χορωδοί θα νιώθουν κομπάρσοι και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τη χορωδία. Επίσης, η χρήση σολίστα εκτός χορωδίας έχει μεγάλο ρίσκο γιατί δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων πόσο δεκτικός θα είναι στις παρατηρήσεις/εισηγήσεις που θα του κάνεις. 

APOPSI-LA: Όλα αυτά τα χρόνια η Χορωδία έχει επιλέξει να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Κινείται κατά βάση πάνω στο σύνολο έργων σπουδαίων Ελλήνων μουσικοσυνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, τώρα Ξαρχάκος) και όχι πάνω σε ένα σύνολο τραγουδιών από διαφορετικούς συνθέτες αλλά με ενιαίο θέμα (πχ την αγάπη) . Έτσι θα συνεχίσετε;

Μ.Λ.: Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Εκείνο που υπάρχει πάντοτε σε κάθε παράσταση είναι το θέμα. Αυτό ποικίλει κάθε χρονιά. Κάποτε μπορεί να είναι αφιέρωμα σε κάποιο μουσικοσυνθέτη, όπως πολύ σωστά έχετε αναφέρει. Έχουμε τραγουδήσει Μάριο Τόκα, Μάνο Λοΐζο, Γιώργο Ζαμπέτα, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή και τώρα Σταύρο Ξαρχάκο. Έχουμε όμως κάνει και παράσταση με μελοποιημένη ποίηση καθώς και παραστάσεις αφιερωμένες σε στιχουργούς όπως Νίκο Γκάτσο, Λευτέρη Παπαδόπουλο και Αλέκο Σακελλάριο. Επιπρόσθετα, έχουμε πραγματοποιήσει παραστάσεις με θέμα διάφορα είδη μουσικής όπως Κυπριακή μουσική, Μικρασιάτικα τραγούδια, καντάδες, Νέο Κύμα και τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο.

APOPSI-LA: Η Χορωδία αποσπά πολύ καλές κριτικές από το κοινό που δείχνει την αγάπη του γεμίζοντας τα θέατρα και τους χώρους όπου παρουσιάζεται η δουλειά της. Αυτό σας δημιουργεί άγχος καθώς οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις διευρύνονται;

Μ.Λ.: Η έγνοια μου (αυτή υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε) είναι κάθε παράσταση να είναι ποιοτική και να την ευχαριστηθούν όλοι, τόσο εμείς (μαέστρος, χορωδοί, οργανοπαίχτες) όσο και ο κόσμος. Είναι χαρά μας να γεμίζουν τα θέατρα και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας έχει αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα, μας λυπεί όταν η προσέλευση του κόσμου είναι μικρή γιατί η ετοιμασία μιας παράστασης προϋποθέτει πολύ χρόνο και πολλές θυσίες.

APOPSI-LA: Τι απαντάτε στους «ψιθύρους» ότι η Χορωδία θα διαλυθεί;

Μ.Λ.: Δεν ξέρω ποιος διαδίδει αυτές τις φήμες και τι σκοπιμότητες υπάρχουν πίσω από αυτές. Είναι αναληθές!!! Αντίθετα, χρόνο με το χρόνο υπάρχει σύσφιξη των σχέσεων των χορωδών μεταξύ τους. Δεν είναι υπερβολή ότι η Χορωδία μας είναι η δεύτερή μας οικογένεια.  

APOPSI-LA: Μετά από αυτή την εκδήλωση, τι να περιμένουμε στη συνέχεια;
Μ.Λ.: Η επόμενη μας μεγάλη εμφάνιση θα είναι μέσα στο φθινόπωρο με τραγούδια Κυπρίων συνθετών.


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.