Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Εργοτάξια «Θανάτου» στη Λάρνακα. Ελλοχεύουν Κίνδυνοι.



 Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη


Μετά και την Οικονομική Κρίση που βιώσαμε στην Κύπρο και συνεχίζουμε σε μικρότερη κλίμακα να την βιώνουμε, έχει ξεκινήσει, αργά βέβαια αλλά με σταθερά βήματα, να αυξάνεται ο αριθμός νεοαναγειρόμενων οικοδομών σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Στη Λάρνακα παρατηρείται ένας οικοδομικός οργασμός και είναι ορατή πλέον η ανάπτυξη πολυώροφων κτιρίων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τους 10 ορόφους. Μια πραγματικότητα που σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν αφύσικη για την περιοχή μας.

Με την άνοδο της οικοδομικής βιομηχανίας και ενώ αυξάνεται το ποσοστό απασχόλησης, ως πρότινος ανέργων, αυξάνεται και ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων. Κι όχι γιατί οι νόμοι δεν προβλέπουν μέτρα ασφαλείας, αλλά γιατί δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε να τηρούνται σε μια προηγμένη και πολιτισμένη χώρα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την 1 Δεκ 2017 σε Ημερίδα Λειτουργών Ασφαλείας και ΕΣΥΠΠ με στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο 2005- 2016 στην Ευρώπη των 28 κρατών, επί συνόλου 3 046 487 εργατικών ατυχημάτων, στην Κύπρο είχαμε μόλις 1613 (ποσοστό: 0,53% επί του συνόλου) τη στιγμή που μικρότερα κράτη όπως αυτά του Λουξεμβούργο και της Μάλτας είχαν 7183 (2,35% επί του συνόλου) και 2632 (0,86% επί του συνόλου) εργατικά ατυχήματα αντίστοιχα. Μόλις 5 από αυτά την προαναφερόμενη χρονική περίοδο ήταν θανατηφόρα.

Η Κύπρος με βάση τον δείκτη συχνότητας ατυχημάτων κατά το έτος 2014 βρέθηκε στην 14η θέση, με πρώτη την Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα στην 27η θέση. Στην Κύπρο το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων ανάλογα με την οικονομική δραστηριότητα καταγράφεται στον τομέα των κατασκευών με 9,03%.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτωτική πορεία των ατυχημάτων. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανέναν! Το αντίθετο θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και μάλιστα όταν μόνο και μία βόλτα αρκεί για να διαπιστωθεί ότι: σε ένα μεγάλο ποσοστό εργοταξίων- δημοσίων και ιδιωτικών, δεν τηρείται η νομοθεσία.
 


·         Εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς κράνη ασφαλείας και ορισμένες φορές χρησιμοποιούν ακατάλληλα υποδήματα (μη σταθερά όπως  σαγιονάρες ή και πέδιλα) στο χώρο της οικοδομής.
·         Γίνονται εργασίες χωρίς πολλές φορές να υπάρχουν οι απαραίτητες και απαιτούμενες σημάνσεις για τους πεζούς αλλά και για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
·         Παρατηρούνται ότι υπάρχουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας από καλώδια της Ηλεκτρικής που υπάρχουν εκτεθειμένα.
·         Η διακίνηση των εργαζομένων στα καλουπώματα πάνω στα δάπεδα εργασίας από μαδέρια είναι ασφαλής; Ποιος καθορίζει το μέγεθος αυτών των περασμάτων;
·         Αν και τα εργοτάξια είναι περιμετρικά ασφαλισμένα σε ορισμένα παρατηρείται ρίψη και τοποθέτηση αντικειμένων εκτός της περίφραξης. Ελλοχεύουν σίγουρα κίνδυνοι και θα πρέπει οι εργολάβοι και οι μηχανικοί να είναι  ιδιαίτερα προσεκτικοί όπως και οι λειτουργοί ασφαλείας.


Και στο σημείο αυτό θα τονίσω την ευθύνη του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέα, για την ορθή και σαφή τήρηση του νόμου περί Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους της εργασίας.
Συχνότεροι έλεγχοι, αυστηρότερη νομοθεσία και συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης του καθενός για την υγιεινή και ασφάλεια.

Υπάρχουν και φορές που ενώ καταγγέλλονται παρατυπίες σε Επιθεωρητές και σταματούν εργασίες προς συμμόρφωση, μέρες μετά οι εργασίες συνεχίζουν χωρίς να έχει γίνει τίποτε!!! Τι συμβαίνει; Πρόσφατο παράδειγμα στη Σκάλα. Γίνονται επανέλεγχοι;

Σε όλες τις φάσεις των οικοδομικών εργασιών πρέπει να εξασφαλίζονται στο έπακρο όλες εκείνες οι συνθήκες που θα καταστήσουν το εργοτάξιο μια ασφαλή περιοχή. Οι υπεύθυνοι της κάθε κατασκευής έχουν την υποχρέωση να χορηγούν όλα τα ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους, να ελέγχουν την σωστή χρήση τους και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να πραγματοποιεί πολύ συχνούς ελέγχους και να μην αναμένει τυχόν καταγγελίες για να παρέμβει.

Η τήρηση των συνθηκών ασφαλείας και υγείας προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και παρέχει ένα προστατευμένο περιβάλλον για μια αξιοπρεπή χωρίς κινδύνους εργασία.

Πηγές:
              
α. Ιστοσελίδα Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
β. Στατιστική Ανάλυση Εργατικών Ατυχημάτων (Δήμος Δημοσθένους/Ανώτερος Επιθεωρητής Εργασίας).
γ. Μέτρα Ασφαλείας στις Οικοδομές του Κω/νου Πετίνη. (Πολιτικός µμηχανικός, µέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Τ.Ε. Ελλάδας επί Θεμάτων Ασφάλειας και Υγιεινής στους Εργασιακούς Χώρους).

*ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΗΣΗ*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.